Lastik Nedir? Lastiğin Tarihçesi
Lastiğin ana maddesi kauçuktur. Doğal ve yapay kauçuğun kükürtle karıştırılıp 150C0 civarında ve belli bir sürede ısıtılmasıyla elde edilir.
İlk önce lastik, kükürt+kauçuk olarak elde edildi ve kurşun kalem silgisi yapımında kullanıldı.Daha sonraları önem kazanması nedeniyle lastik içerisine yabancı maddeler katılarak iyileştirme yoluna gidildi. Ayrıca boya maddesi de ilave edilerek değişik renklerdeki lastiklerin üretimine geçildi.
Havanın etkisine karşı uzun ömürlü olabilmesi için,lastik içerisine plastiklerden fenoller, aminler ve ayrıca bazı tuzlar eklendi. Dayanımını artırmak amacıyla lastik içerisine amorf karbon ve yumuşaklık vermek için de sterik asit eklendi.
Gelişen teknolojiye paralel olarak bugün çok amaçlı özel lastikler üretilmekte ve bunlardan da pek çok parçalar yapılmaktadır. Özel amaçlı lastiklerden yüksek basınç ve dayanım gösteren makine kayışları, hortumlar, otomobil lastikleri, esneklik sağlaması gereken makine parçaları ve takozları, hidrolik hidrolik sistemle çalışan silindir-piston contaları yapımında çok kullanılır.
Bunlardan başka ayakkabı, mutfak eşyası, musluk contası ve benzeri parçalarda yapılmaktadır.
Lastikler, içerisinde kükürt ve diğer yabancı maddelere göre özellikler gösterirler. İçerisindeki kükürt oranı %3-%5 arasında olan lastikler esnek ve yumuşaktır. Kükürt oranı yükseldikçe lastik sertleşir ve esnekliğini kaybeder. Kükürt oranı %30-%50 arasında olan lastikler serttir ve buna ebonit adı verilir. Ebonitlerden akümülatör kutuları, tarak, düğme ve süs eşyası yapımında yararlanılır.
Lastikler, elektrik ve ısıyı iletmezler, organik sıvılarda pek erimezler ve ayrıca kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır.
Lastiklerden sıkıştırma, enjeksiyon, transfer ve fışkırtma kalıplama metotlarıyla istenilen biçim ve boyutlarda parçalar üretilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder