16 Şubat 2016 Salı

Isıtma Sistemleri

isitma_sistemleri 
LOKAL ISITMA
Isı, ısıtılacak mahallin bizzat içinde üretilir. Bu sistemin tatbik edildiği yerlerde, ısıtılması gereken her mahalde bir ısı üreticinin bulunması gereklidir. Şömine, odun, kömür soba­ları, elektrikli ısıtma cihazları ile yapılan ısıtma bu gruba girer.  
MERKEZİ ISITMA
Bir ısıtma merkezinde üretilen ısının, taşıyıcı bir ortam vasıtasıyla ısıtılması istenen mahallere yerleştirilmiş ısıtıcılara gönderilmesi suretiyle gerçekleştirilen ısıtmaya, merkezi ısıt­ma denir. Merkezi ısıtma, ısı taşıyan ortamın cinsine göre çe­şitli isimler alır. 
SICAK SU İLE ISITMA
Burada ısı taşıyıcı ortam azami 90°C'ye kadar ısıtılmış sudur. Bu sıcaklık derecesinde buharlaşma tehlikesi olmadı­ğından tesisat atmosfere açıktır. Isıtılmış olan su, ya sıcak su ile soğuyan suyun Özgül ağırlıkları arasındaki fark dolayısile tabii olarak veya devreye bir tulumba ilâvesi ile cebri olarak sirkülasyon yapar. Çıkış suyu 110'C'ye kadar olan ısıtma sis­temleri de sıcak sulu ısıtma sistemleri içinde değerlendirilir­ler. Ancak sistem, kapalı bir sistem olup, 110°C'ye kadar sı­caklığa tekabül eden basınç altında tutulur. Genleşme tankına takılan bir güvenlik sifonu ile hem gerekli basınç, hem de sis­temin güvenliği sağlanır.
KIZGIN SULU ISITMA
Bu sistemde 110 ilâ 190 0C'a Kadar ısıtılmış su kulla­nılır. Suyun buharlaşmasını önlemek için devamlı bir karşı basınç meydana getirilir. Bundan ötürü tesisatın dış atmos­ferle bağlantısı yoktur.  
ALÇAK BASINÇLI BUHARLA ISITMA
Kalorifer kazanından çıkış basıncı 0,5 atü (kg/cm ) ve sıcaklığı da en çok 1HTC olan buharla yapılan ısıtmadır.  
YÜKSEK BASINÇLI BUHARLA ISITMA Kalorifer kazanından çıkış basıncı 0,5 atüden ve sıcaklığı da 110 0C'den yüksek buharla yapılan ısıtmadır.  
VAKUMLU BUHARLA ISITMA Basıncı atmosfer basıncından az olup, 0,25 ile 0,95 atü arasında değişen ve sıcaklığı da en az 65°C olan buharla yapı­lan ısıtmadır.  
SICAK HAVA İLE ISITMA Burada ısı taşıyan ortam havadır. Bir merkezde ısıtılan hava kanalları vasıtası ile ısıtılması gereken mahalle sevk edilir. Bu sistem ancak ısıtma ile beraber hava değişiminin de sağlan­masının gerekli olduğu yerlerde uygulanır.  
BÖLGESEL ISITMALAR (Uzaktan ısıtma, kent ısıtması) Eğer birden fazla bina, her binada ayrı ayrı kazan daireleri tesis etmek yerine, bu binaların dışında tesis edilecek bir tek kazan dairesinden ısıtılırsa, böyle bir ısıtma sistemine Bölgesel Isıtma, ortak kazan dairesine ise Bölgesel Isıtma Santralı denir. Isıtılacak bölge, çok büyük ve yoğun bir yerleşim bölgesi olabilir. Bu takdirde bir Kent Isıtması söz konusudur. Kent ısıtmasında, hem konut binalarına hem de fabrikalara, gerek bina ısıtması gerekse endüstriyel üretim için gerekli ısı satışı yapılır. Bir yerleşim bölgesinin, bir ısıtma santralından mı yoksa birkaç ısıtma santralından mı ısıtılmasının daha doğru olaca­ğı, dikkatli ve ayrıntılı yapılacak bir fizibilite etüdü sonucunda ortaya konabilir. Bölgesel ısıtma sistemleri, büyük bina gurupları için özel­likle uygulanır; örneğin: Hastaneler, kışlalar, konut siteleri, üniversite kampüsleri, endüstriyel üretim tesisleri gibi.


Link Güncelleme : 25.11.2018

 Isıtmma Sistemleri Bilgi Dökümanı İndir 

0 yorum:

Yorum Gönder

Created By Sora Templates