16 Şubat 2016 Salı

Catia V5 Eğitim Tezi İndir

catia_v5_egitim_tezi

CATIA CAD/CAM yazılımları Türkiye’deki hemen - hemen tüm otomotiv ana sanayi tarafından bilgisayar destekli tasarım ve imalatta kullanılmaktadır.

Fransa, Paris – 29 Ekim 2002 – IBM ve Dassault Systems ( Nasdaq : DASTY , Euronext Paris: #13065, DSY.PA).  İşbirliği temelli ürün geliştirme için lider PLM çözümleri ( Ürün Yaşam Çevrimi ) konusunda  üstün bir yazılımdır.

Bu çalışma; CATIA V5P3 platformunda Part Design Shape ve CAM modüllerini içermektedir. Part: Günay Kurt , Shape ve Surface: Taner Yalçın,  Drafting: Alaaddin Türkoğlu ,CAM :  Hasan Uzay tarafından hazırlanmıştır.

Bir çok mühendislik uygulamasında fikirlerin gerçek hayata taşınmasında problemler yaşanmaktadır. fikirlerin gerçek hayata aktarılması, doğru yazılımlarla desteklenen iyi bir mühendislik gerektirmektedir. tam parametrik ve ayni zamanda varyasyonel bir ortamda, kati yüzey ve tel kafes modelleme tekniklerini basarili bir entegrasyonla kullanıcısına sunan varimetrix, tüm üretim sistemlerine uyabilecek esnekliği ile bilgisayar destekli tasarım ve üretime (cad/cam) geçmeyi düşünen yada halihazırdaki sistemini genişletmek ve desteklemek isteyen firmalara iyi bir çözüm olarak önerilmektedir.

Catia ise geniş kullanım tabanlı bir CAD/CAM/CAE çözümler paketidir. önceleri, havacılık ve uzay sanayicinin gereksinimlerini karşılamak amacıyla geliştirilmeye başlanan Catia ‘nin kendisini yenilemesi ve kullanıcı taleplerini karşılaması sayesinde otomotiv, gemi, ürün fabrika tasarımı gibi değişik sektörlerde de vazgeçilmez yerini almıştır. Catia ‘nın ürün geliştirme sürecine modül sayısının bolluğu ve kapsamlı olması değişik ve geniş alanlara hitap etmesini sağlamıştır. Catia ‘nın en büyük avantajlarından birisi de yüzey modelleme, katı yüzey entegrasyonu ve yüzey analizlerinin çok gelişmiş olmasıdır. Özellikle kalıp, saç, kaporta gibi yüksek yüzey kalitesi isteyen endüstri ürünlerinin tasarımı için vazgeçilmez çözümdür. Bu yüzden otomotiv uzay ve havacılık sektörlerinde kendini yıllardan beri ispatlamıştır. Dünyada üretilen her 10 uçaktan 7' si ve her 10 otomobilden 6' sı catia imzası taşır.


Link yenilenmiştir. 25.12.2018

Catia Eğitim Tezi İndir (mega.nz – indir)

Bükme Kalıbı (autocad tasarımı indir)

bukme_kalibi

Autocad ile çizilmiş bükme kalıp projesinin çizim dosyaları ve hesaplarını bulunduğu hazır bir projedir.

Link Yenilenmiştir. 25.12.2018  

Bükme Kalıp Çizimi İndir  


Basit Mekanizma Örnekleri

basit_mekanizmalar

5 adet basit mekanizma örneklerinden oluşan arşivi aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. Projeler Solidworks programı ile tasarlanmıştır. Mekanizmaların hareketlendirilmiş video görüntülerini de indireceğiniz dosyalarda mevcuttur.

Link yenilenmiştir. 25.12.2018  
 
Basit Mekanizma Örnekleri İndir
 

Basınçlı Döküm Alaşımları Nedir?

bas%25C4%25B1ncl%25C4%25B1_d%25C3%25B6kum_ala%25C5%259F%25C4%25B1mlar%25C4%25B1

1-GİRİŞ Çelik kalıplarda yüksek basınç altında biçimlendirilen ,düşük sıcaklıklarda ergiyen ,demir olmayan metallere basınçlı döküm alaşımları denir.

Basınçlı döküm alaşımlarını iki ana grupta toplayabiliriz .

A-Düşük sıcaklıklarda eriyen basınçlı döküm alaşımları
1- Kalay 2- Kurşun 3- Çinko
B-Yüksek sıcaklıklarda eriyen basınçlı döküm alaşımları
1- Bakır 2- Alüminyum 3- Magnezyum

Her alaşımın bileşimi basınçlı döküm için tavsiye edilen sınırlar içinde olmalıdır veya bitmiş parçanın fiziksel mekaniksel özellikleri istenilen şartları sağlamalıdır. Alüminyum ve magnezyum alaşımlarının bileşimini bazı ham madde firmaları tarafından hazırlanmıştır. Bununla beraber birçok büyük basınçlı döküm firmaları kendi ihtiyaçları olan alaşımları hazırlarlar , ancak alaşım bileşimleri arasında pek büyük farklar yoktur. Bir basınçlı döküm fabrikasında imalatın başladığı yer olan eritme ve alaşım yapma bölümü en önemli bölümdür. Basınçlı döküm fabrikaları elektrik su ve gazdan ne kadar bağımsızsa gerekli alaşım akışından da aynı derecede bağımsızdır. Bunlardan birinin akışındaki arıza imalatın durmasına neden olur. Döküm kısmının devamlı olarak uygun sıcaklık ve bileşimde temiz maden ve en ucuz yan hizmetlerle beslenmesi halinde en iyi ve ekonomik döküm parçalar elde edilir. Bu amaç için eritme ve alaşım yapma teknikleri belli kurallara bağlandıktan sonra dikkatle kuralların uygulanması lazımdır. Böylece sonradan çıkabilecek arızalar önlenmiş olur.  

Link yenilenmiştir. 25.12.2018 


Basınçlı Döküm Alaşımları Dökümanını İndir
 

İmalatta Dövme Nedir? Dövme Yöntemleri Nelerdir?

temel_dovme_islemler

1- Genel yöntemler ile soğuk ve ılık dövme 
2- Kurumsal temeller ile soğuk ve ılık dövme 
3- Akma eğrisi, sürtünme ve yağlama 
4- Temel prosesler 
 5- Kalıp Tasarımı 
6- Dövme kademeleri tasarımı 
7- Alüminyum dövme  

Link yenilenmiştir. 25.12.2018

Dövme Yöntemleri Dökümanını İndir

AutoCad Çıktı Almak

autocad_cikti_almak

AutoCAD den çıktı alırken dikkat edilecek hususlar. 
AutoCAD den çıktı alırken projeyi hangi ölçekle çizdiğiniz önemlidir. Çıktı alırken dikkat edileceklerin ve nasıl doğru çıktı alınacağını anlatan bir dökümandır.  

Link yenilenmiştir. 25.12.2018

AutoCad Çıktı Almak Bilgi Dökümanını İndir

Catia Çizim Örnekleri İndir

catia_cizim_%25C3%25B6rnekleri

Catia v5 programında tasarlanmış örnek çizim arşivini aşağıdaki linklerden indirebilrsiniz.
Montajlanmış tasarımlardan tek tek tasarlanmış geniş bir tasarım arşividir.

 
Linkler yenilenmiştir. 25.12.2018

Catia Örnek Çizim Arşivi İndir (Alternatif 1)
 
Catia Örnek Çizim Arşivi İndir (Alternatif 2)

SolidWorks 2014 Türkçe Eğitim Seti İndir

e%25C4%259Fitim_seti_solidworks_2014

Solidworks Türkçe Görsel Eğitim Seti İndir Solidworks eğitim seti türkçe anlatımla bedava dağıtılmaktadır. Yenasoftun hazırladığı ve ücretsiz dağıttığı settir. Bu eğitim seti ile bu alanda kendi geliştirmek isteyenler bu eğitim setini indirmeli.  

SolidWorks 2014 Türkçe Eğitim Seti İndir

Isıtma Sistemleri

isitma_sistemleri 
LOKAL ISITMA
Isı, ısıtılacak mahallin bizzat içinde üretilir. Bu sistemin tatbik edildiği yerlerde, ısıtılması gereken her mahalde bir ısı üreticinin bulunması gereklidir. Şömine, odun, kömür soba­ları, elektrikli ısıtma cihazları ile yapılan ısıtma bu gruba girer.  
MERKEZİ ISITMA
Bir ısıtma merkezinde üretilen ısının, taşıyıcı bir ortam vasıtasıyla ısıtılması istenen mahallere yerleştirilmiş ısıtıcılara gönderilmesi suretiyle gerçekleştirilen ısıtmaya, merkezi ısıt­ma denir. Merkezi ısıtma, ısı taşıyan ortamın cinsine göre çe­şitli isimler alır. 
SICAK SU İLE ISITMA
Burada ısı taşıyıcı ortam azami 90°C'ye kadar ısıtılmış sudur. Bu sıcaklık derecesinde buharlaşma tehlikesi olmadı­ğından tesisat atmosfere açıktır. Isıtılmış olan su, ya sıcak su ile soğuyan suyun Özgül ağırlıkları arasındaki fark dolayısile tabii olarak veya devreye bir tulumba ilâvesi ile cebri olarak sirkülasyon yapar. Çıkış suyu 110'C'ye kadar olan ısıtma sis­temleri de sıcak sulu ısıtma sistemleri içinde değerlendirilir­ler. Ancak sistem, kapalı bir sistem olup, 110°C'ye kadar sı­caklığa tekabül eden basınç altında tutulur. Genleşme tankına takılan bir güvenlik sifonu ile hem gerekli basınç, hem de sis­temin güvenliği sağlanır.
KIZGIN SULU ISITMA
Bu sistemde 110 ilâ 190 0C'a Kadar ısıtılmış su kulla­nılır. Suyun buharlaşmasını önlemek için devamlı bir karşı basınç meydana getirilir. Bundan ötürü tesisatın dış atmos­ferle bağlantısı yoktur.  
ALÇAK BASINÇLI BUHARLA ISITMA
Kalorifer kazanından çıkış basıncı 0,5 atü (kg/cm ) ve sıcaklığı da en çok 1HTC olan buharla yapılan ısıtmadır.  
YÜKSEK BASINÇLI BUHARLA ISITMA Kalorifer kazanından çıkış basıncı 0,5 atüden ve sıcaklığı da 110 0C'den yüksek buharla yapılan ısıtmadır.  
VAKUMLU BUHARLA ISITMA Basıncı atmosfer basıncından az olup, 0,25 ile 0,95 atü arasında değişen ve sıcaklığı da en az 65°C olan buharla yapı­lan ısıtmadır.  
SICAK HAVA İLE ISITMA Burada ısı taşıyan ortam havadır. Bir merkezde ısıtılan hava kanalları vasıtası ile ısıtılması gereken mahalle sevk edilir. Bu sistem ancak ısıtma ile beraber hava değişiminin de sağlan­masının gerekli olduğu yerlerde uygulanır.  
BÖLGESEL ISITMALAR (Uzaktan ısıtma, kent ısıtması) Eğer birden fazla bina, her binada ayrı ayrı kazan daireleri tesis etmek yerine, bu binaların dışında tesis edilecek bir tek kazan dairesinden ısıtılırsa, böyle bir ısıtma sistemine Bölgesel Isıtma, ortak kazan dairesine ise Bölgesel Isıtma Santralı denir. Isıtılacak bölge, çok büyük ve yoğun bir yerleşim bölgesi olabilir. Bu takdirde bir Kent Isıtması söz konusudur. Kent ısıtmasında, hem konut binalarına hem de fabrikalara, gerek bina ısıtması gerekse endüstriyel üretim için gerekli ısı satışı yapılır. Bir yerleşim bölgesinin, bir ısıtma santralından mı yoksa birkaç ısıtma santralından mı ısıtılmasının daha doğru olaca­ğı, dikkatli ve ayrıntılı yapılacak bir fizibilite etüdü sonucunda ortaya konabilir. Bölgesel ısıtma sistemleri, büyük bina gurupları için özel­likle uygulanır; örneğin: Hastaneler, kışlalar, konut siteleri, üniversite kampüsleri, endüstriyel üretim tesisleri gibi.


Link Güncelleme : 25.11.2018

 Isıtmma Sistemleri Bilgi Dökümanı İndir 

Güneş Enerjili Isıtma Sistemleri

gunes-enerjisi

Güneş enerjili ısıtma sistemlerinin ısı transferinde kullanılan akışkanın çeşidine göre ilk iki gruba ayırmak mümkündür. Sıvı bazlı ve hava bazlı ısıtma sistemleri. Bu sistemlerde kullanılan eleman çeşitlerine göre alt gruplara ayrılırlar. Isı pompalı güneş enerjili bileşik sistemler bir çok değişik çalışma modeline sahiptirler. Bu modeller akışkanın sisteminde izlediği yolun değişik kombinasyonlarıyla mümkündür. Bu çalışma modellerini değiştirmek, sistemi ve ayar mekanizmalarını daha kompleks bir hale getirmek mümkündür. Sistem karmaşıklaştıkça enerji tasarrufu artsa bile yatırım maliyeti önemli bir artış gösterir.  


Link Güncelleme : 25.11.2018


Güneş Enerjili Isıtma Bilgi Dökümanı İndir

Unigraphics NX5 Eğitimi İndir

Unigraphics_nx5_egitimi

Unigraphics NX5 ile ilgili baştan sona detaylı bir anlatım yapılmış. Başarılı bir eğitim dökümanıdır. PDF formatındadır. Unigraphics öğrenmek isteyenlerin incelemesi faydalı olur. 


Link Güncelleme : 25.11.2018

Unigraphics NX5 Eğitim Dökümanını İndir
 

Fren ve Fren Çeşitleri

fren-sistemi

FRENLER Kısaca bir hareketi durdurmak için kullanılan araçlara fren denir. Yada kullanıldığı makinenin hareket halinde olan organların durdurmaya hıını ayarlamaya veya yavaşlatmaya yarayan güvenlik elemanlarıdır.frenlerhareket halinde olan makinelerin hızlarını sınırlandırarak kontrol altına alırlar.  

FREN ÇEŞİTLERİ  
1)MEKANİK FRENLER
2)HİDROLİK FRENLER  
3)PÜNOMATİK FRENLER
4)MAGNETİK FRENLER
5)AYAR FRENİ  
6)SAVURMA FRENİ
7)KOMPRESYON FRENİ  

MEKANİK FRENLER Sürtünmeyle çalışan frenlere mekanik frenler denir. Kaldıraç sistemi esasına göre çalışırlar. Kullanıldıkları yere uygun olarak bir çok çeşitleri vardır. Bazılarında dönmeyi durdurmak için dişliler ve mandallar kullanılır.bisikletlerde fren çubukları çakilince tekerlekler üzerine lastik parçalar sürtünerek fren yapılır. bisikletlerde ayk pedalı geriye döndürülünce mandal dişli kilitlenerek durdurmaya çalışır.  

HİDROLİK FREN Hidrolik frenlerde sürtünme kuvveti yağ basıncı ile sağlanır. Hidrolik çok büyük bir sıkıştırma gücüne sahiptir.en çok kullanılan fren sistemidir.motorlu taşıtlarda başarı ile uygulanır.taşıtlarda fren pedalına basıldığı zaman merkez silindirindeki piston silindir içindeki yağ basınçla borulardan geçirerek tekerlek içindeki silindire basar. Hidrolik yağın basıncı tekerlek silindirin pistonlarını iki yana doğru iter. Pistonların itilmesi ile balatalar tekerlek kampanasını sıkarak tekerleğin hareketini yavaşlatır veya durdurur.  

PÜNOMATİK FRENLER Hidrolik sistemin aynısı olarak çalışan pünomatik frenler büyük taşıtlarda sıkıştırılmış havayı hidrolik sistemde olduğu gibi yağ yerine basınçlı hava olarak basar.

MAGNETİK FRENLER Elektrik motorlarının durdurulmasında kullanılır.bu tür frenler en çok tramvaylarda, troleybüslerde, elektirikli frenlerde vinçlerde kaldırma araçlarında uygulanır.elektirikli frenlerin bir özelliğide frenleme sırasında bir miktar enerjiyi faydalı hale çevirebilmesidir.örneğin fren yapan bir tramvay kendini besleyen elektirik şebekesine bir miktar enerjiyi vererek ekonomik bir frenleme yapılmış olur.  

AYAR FRENİ Bu frenler belli sınırlardan sonra otomatik olarak çalışırlar.hareketi ya durdurur yada istenen değerlere ayar eder. Bu gibi frenlere de ayar freni denir.  

SAVURMA FRENİ Merkez kaç kuvvetle çalışan savurma frenleri özel amaçlar için uygulanır.  

KOMPRESYON FRENİ Motorlu taşıtlarda silindirlerdeki basıncın taşıtı yavaşlatmakta ve durdurmakta kullanılmasına kompresyon freni denir. Vites küçültülerek yapılır. 3. Vitesle giden bir taşıtın vitesi 2 ye takılınca hızı 2. Vitesin hızına düşer. 1. Vitese takılınca hız daha da düşer. Taşıtlarda güvenli bir fren sistemidir. İnişlerde kullanılmalıdır..

Türkçe Cimatron Uygulma (video)

cimatron_uygulama_videosu

Şekildeki parça anlatımı yapılarak tasarlanmıştır. Videonun içeriğinde cimatron kullanımı ile ilgili özel bilgilerde verilmiştir. 

Link Güncelleme : 25.11.2018

Teknik Resim Eğtim Dökümanını İndir

Forklift Nedir? Forklift Eğitimi

forklift_anlatimi 
 forklift,


FORKLIFT Bu dökümanda, günümüzde sanayinin birçok alanında kullanılması zorunlu hale gelen forkliftlerin sınıflandırılması, kullanım esasları ve bakımları incelenmektedir. 

 Link Güncelleme : 25.11.2018
 
Forklift Eğitim Dökümanını İndir (box.com)  


Cimatron E Tezi İndir

cimatron_tezÖZET

Hızla gelişen BDT/BDİ programları tasarım ve imalatta önemli bir ihtiyaca karşılık vermektedir. Bu programlardan biri olan Cimatron Elite tasarım özellikleri ve SD işleme özellikleriyle piyasada tutulmuştur. Bu programın tanımak ve özellikleri hakkında bilgi vermek amacıyla lisans bitirme tez çalışması olarak Cimatron Elite programı tanıtılmıştır.

Cimatron E zor geometrileri güçlü modelleme araçları kullanarak tek bir ortamda oluşturmaya olanak sağlar. Kalıpçılık sektörünün ihtiyaç duyabileceği otomatik olarak kalıp erkek ve dişisini oluşturma, kalıp ayrım noktalarını belirleme özelliklerine sahiptir.

Parça imalatı için Cimatron E yüksek hızlı (high speed) 2,5 eksenden 5 eksene kadar olan tüm BSD tezgahlarını destekler.


 Link Güncelleme : 25.11.2018

CimatronE Tez Dökümanını İndir


Solidworks Motorlu Testere Çizimi İndir

motorlu_testere_tasarimi_indir

Farklı bir tasarım ve mantığa sahip motorlu testere tasarımıdır. Solid Works programı ile projelendirilen tasarımın cad ve montaj dosyaları linklerde mevcuttur.  



Link Güncelleme : 25.11.2018

Solidworks Motorlu Testere Tasarımı İndir (Box.net)  

SolidWorks Hidrolik Robot Kolu Tasarımı İndir



hidrlik_robot_kolu_cizimi_indir

Solidworks programı ile tasarlanmış hidrolik robot tasarımının cad çizimlerini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.

Link Güncelleme : 25.11.2018

Hidrolik Robot Kolu Tasarımı İndir

Cimatron Türkçe Eğitim Dökümanları İndir

cmtrn_egitim_turkce

Türkçe anlatılmış cimatron kullanım ve eğitim dosyalarından oluşmaktadır.  

Cimatron Türkçe Eğtim Dökümanını İndir

Solidworks Kepçeli İş Makinası Tasarımı İndir


kepce_is_makinasi_cizimi 

Bir oyuncaktan esinlenerek çizilen bir Solid Works projesidir. Tasarım yapmaya başlayan arkadaşların inceleyerek örnek alacağı bir projedir. Cad ve montaj dosyalarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.  

Rar Şifresi : www.imalatbilgisi.com  

Link Güncelleme : 25.11.2018

SW İş Makinası Tasarımı İndir  

Hazır Autocad Antetleri A0, A1, A2, A3, A4




Haz%25C4%25B1r_autocad_antetleri_a0_a1_a2_a3_a4

Hazır autocad antetlerini kendinize veya firmanıza göre uyarlayarak kullanabilirsiniz. A0, A1, A2, A3 ve A4 ölçülerinde hazırlanmış antetlerde yatay ve dikey çeşitleri vardır. 

Link Güncelleme : 25.11.2018

Hazır Autocad Antet Tasarımlarını İndir

SolidWorks Sütünlu Matkap Tasarımı İndir

sutunlu_matkap_solid_tasarimisutunlu_matkap_parca_listesi





SolidWorks ile tasarlanmış bir sütünlu matkap projesidir. Cad ve montaj dosyaları aşağıdaki linklerdedir. Ayrıca dwg dosyası halinde tasarımda kullanılan tüm parçalar numaralandırılarak parça listesi hazırlanmıştır. Tasarım projelerinizde örnek alacağınız faydalı bir tasarımdır.    


Link Güncelleme : 25.11.2018

Solidworks Sütunlu Matkap Tasarımı İndir  


Boyut ve Alıştırma Toleransları



 Resim üzerinde verilen ölçüleri iş parçası üzerinde tam olarak elde etmek mümkün değildir. Bu sebepten bir ölçü üzerinde parçanın çalışmasında bir sakınca meydana getirmeyecek hata miktarını belirten tolerans bulunmalıdır. Birbirine takılarak beraber çalışacak parçalara konulacak ölçüler , parçaların görev yapma özelliklerini de belirtmelidir. Bu özellikler Tolerans ve Alıştırma İşaretleri ile belirtmelidir . Toleranslar , cisimlerin boyutları , şekil ve konumları göz önünde tutularak standartlaştırılmış ve resimler üzerinde nasıl gösterileceği belirtilmiştir . Buna göre toleransları iki sınıf içinde inceleyebiliriz:
  1. Boyut Toleransları (TS 1845 , TS 450 , TS 1506)
  2. Şekil – Konum Toleransı (TS 1304 , TS 1498)
  3.  
İÇİNDEKİLER İçindekiler…………………………………………………………………………………..ii
  1. Giriş….….….……….………..….…………………………………………………..1
1.1 Boyut Toleransı…....………………………………………………………….
1 1.1.1 Alıştırma Sistemi……….………………………………………………….
2 1.1.2 Toleransların Ölçüler Üzerinde gösterilmesi..….………………4 Kaynakça………………………………………………………………………………...6 Ekler……………………………………………………………………………………....7 TOLERANSLAR



Word dosyası formatında bilgi ve eğitim dökümanıdır.  


Link Güncelleme : 25.11.2018

Boyut ve Alıştırma Toleransları Dökümanını İndir

12 Şubat 2016 Cuma

Biyel Eğrisi Çizim Örneği

biyel_egrisi_cizimi

Resimde görülen mekanizmanın biyel eğrisinin çizimesini anlatan pdf formatında anlatım dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz. 

Link Güncelleme : 25.11.2018

Biyel Çizim Örneği İndir

Döküm Kumu Nedir?

dokum_kumu_nedirIçerisinde % 90'in üzerinde SiO2, % 7-15 Kil (bentonit veya kaolinitik kil) ihtiva eden ve sinterlesme sicakligi 1500 oC'nin üzerinden bulunan kumlar, Döküm Kumu olarak tanimlanir. Döküm kumlari dogada serbest taneler halinde bulunurlar ve gevsek karakterli bir yapiya sahiptirler.


Link Güncelleme : 25.11.2018

Döküm Kumu Bilgi Dökümanı İndir 

İki Kademeli Dişli Kutusu

iki_kademeli_disli_kutusuİÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ 

1. DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI  

1.1 Genel İfadeler ve Sınıflandırması 
1.2 Dişli Çarkların Ana Boyutları Taksimat Dairesi  
1.3 Diş Açma Şekilleri  
1.3.1 Diş Yan Yüzey Profilleri 
1.3.2 Normal Diş Açma  
1.4 Dişli Çarkın İmalatı  

2. HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR  

2.1 İki Kademeli Helisel Dişli Çark Mekanizması Örnek Hesabı 
2.1.1 Çevrim Oranı 2.1.2 Modül Hesabı Emniyet Katsayısı Dişli çentik faktörü Yüzey Pürüz Faktörü Eğim Açısı Diş Form Faktörü Yan yüzey form faktörü Malzeme Faktörü Yağlama Faktörü Yüzey Pürüz Faktörü Hız Faktörü Yüzey Basıncı Emniyet Değeri Dönme Momenti Diş Dibi Mukavemetine Göre Modül Değeri Yan Yüzey Mukavemetine Göre Modül Değeri Alın Modülü 
2.1.3 I. Kademe Dişlilerinin Boyut Hesapları 
2.1.3.1 Bir Nolu Dişlinin Hesabı Taksimat Dairesi Çapı Baş Dairesi Çapı Taban Dairesi Çapı Diş Kalınlığı  
2.1.3.2. İki Nolu Dişlinin Hesabı Birinci Kademe Çevrim Oranı Diş Sayısı Taksimat Dairesi Çapı Baş Dairesi Çapı Taban Dairesi Çapı Diş Kalınlığı Diş Genişliği  
2.1.3.3 Diş Dibi Mukavemetinin Kontrolü 16 Teğetsel Kuvvet İşletme Faktörü Dinamik Faktör Profil Kavrama Oranı Kavrama Faktörü Eğitim Açısı Faktörü Kavrama Hatası Genişlik Yük Dağılım Faktörü  
2.1.3.4 Yan Yüzey Mukavemetinin Hesaplanması Yüzeyde Hertz Basıncı Yağlama Faktörü Yüzey Pürüz Faktörü Hız Faktörü Emniyet Katsayısı Oluşan Yüzey Basıncı Çevresel Kuvvet Alın Yük Dağılım Faktörü Genişlik Yük Dağılım Faktörü Adım Kavrama Oranı Yan Yüzey Form Faktörü Malzeme Faktörü  
2.1.4 II. Kademe Dişlilerinin Boyut Hesapları İkinci Kademe Çevrim Oranı Çalışma Momenti 22 Diş Form Faktörü  
2.1.4.1 Modül Hesabı Diş Dibi Mukavemetine Göre Modül Değeri Yan Yüzey Mukavemetine Göre Modül Değeri Alın Modülü Alın Taksimatı Dördüncü Dişlinin Diş Sayısı  
2.1.4.2 Üç Nolu Dişlinin Hesabı Taksimat Dairesi Çapı Diş Başı Dairesi Çapı Taban Dairesi Çapı Diş Kalınlığı  
2.1.4.3 Dört Nolu Dişlinin Hesabı Taksimat Dairesi Çapı Diş Başı Dairesi Çapı Taban Dairesi Çapı Diş Kalınlığı Diş Genişliği  
2.1. 4.3.1 Diş Dibi Mukavemetinin Kontrolü Dinamik Faktör Teğetsel Kuvvet Profil Kavrama Oranı Kavrama Faktörü Eğim Açısı Faktörü Kavrama Hatası Alın Yük Dağılım Faktörü Genişlik Yük Dağılım Faktörü Diş Form Faktörü  
2.1.4.3.2. Yan Yüzey Mukavemetinin Kontrolü Yüzeyde Hertz Basıncı Yağlama Faktörü Yüzey Pürüz Faktörü Hız Faktörü Oluşan Emniyet Basıncı Oluşan Yüzey Basıncı Çevresel Kuvvet Alın Yük Dağılım Faktörü Genişlik Yük Dağılım Faktörü Adım Kavrama Oranı Yan Yüzey Form Faktörü Malzeme Faktörü Oluşan Yüzey Basıncı 
DİŞLİ ANA BOYUTLARI KAYNAKLAR 

İki Kademeli Dişli Kutusu Projesi İndir (Alternatif 1)  

İki Kademeli Dişli Kutusu Projesi İndir (Alternatif 2)

Asansör Projesi ve Hesapları

asansor_projesi_hesaplama_indirİÇİNDEKİLER
  1. VERİLENLER
  2. HESAPLAMALAR
  1. ASANSÖR MOTOR GÜCÜ HESABI
  1. ASKI HALATI HESABI
4.1 Askı halatı emniyet katsayısı hesabı 4.2 Halat sarma açısı kontrolü
  1. TAMPONLAR
5.1 Kabin tamponu 5.2 Karşı ağırlık tamponu
  1. KABİN KLAVUZ RAYLARINA GELEN DÜŞEY KUVVETLER
6.1 Karşı ağırlık klavuz raylarına gelen düşey kuvvetler
  1. KLAVUZ RAYLARIN HESABI
7.1 Kabin klavuz rayların hesabı
  1. MERKEZDEN KLAVUZLANMIŞ KABİN
8.1 Eğilme gerilmesi 8.2 Bükülme 8.3 Birleşik gerilme 8.4 Ray boyu eğilme 8.5 Eğilme miktarı
  1. NORMAL KULLANMA HARAKETİ
9.1 Eğilme gerilmesi 9.2 Bükülme 9.3 Birleşik gerilme 9.4 Ray boyu eğilme 9.5 Eğilme miktarı
  1. EK PARÇALARDA EMNİYET KONTROLÜ
  1. KABİN İSKELETİ VE DÖŞEMESİNDEKİ GERİLMELER
11.1 Kabin üst askı kirişinin eğilme gerilmesi 11.2 Kabin üst askı kirişinin sehimi 11.3 Kabin alt kirişinin çarpmadan doğan gerilmesi 11.4 Kabin iskeleti yan kirişlerinin boyut kontrolü 11.5 Kabin iskeleti yan kirişlerinin eğilme ve çekmeden oluşan gerilmeleri 11.6 Narinlik derecesi 11.7 Yan kirişlerin atalet momentinin emniyet kontrolü 11.8 Kabin döşemesinin gerilme hesabı
  1. REDÜKTÖR HESABI
12.1 Dişlilerin boyutlandırılması 12.2 Dişlilere gelen yüklerin hesabı 12.3 Salyangoz dişliye etkiyen yatak kuvvetleri 12.4 Salyangoz dişli için rulman seçimi 12.5 Salyangoz çarkı mili rulman hesabı 12.6 Salyangoz çarkı için kama seçimi 12.7 Saptırma kasnağı mili hesabı 12.8 Saptırma kasnağı rulman seçimi 12.9 Kaplin seçimi 12.10 Tahrik kasnağı mili hesabı 12.11 Motor çarkları arasında kullanılacak kamaların hesabı
  1. FREN SİSTEMİ HESABI
  2.  
Link Güncelleme : 25.11.2018

Asansör Proje Hesabı İndir 

Lastik Nedir? Lastiğin Tarihçesi

lastik_ve_tarihcesiLASTİK NEDİR? 

Lastiğin ana maddesi kauçuktur. Doğal ve yapay kauçuğun kükürtle karıştırılıp 150C0 civarında ve belli bir sürede ısıtılmasıyla elde edilir. 

İlk önce lastik, kükürt+kauçuk olarak elde edildi ve kurşun kalem silgisi yapımında kullanıldı.Daha sonraları önem kazanması nedeniyle lastik içerisine yabancı maddeler katılarak iyileştirme yoluna gidildi. Ayrıca boya maddesi de ilave edilerek değişik renklerdeki lastiklerin üretimine geçildi. Havanın etkisine karşı uzun ömürlü olabilmesi için,lastik içerisine plastiklerden fenoller, aminler ve ayrıca bazı tuzlar eklendi. Dayanımını artırmak amacıyla lastik içerisine amorf karbon ve yumuşaklık vermek için de sterik asit eklendi. 

Gelişen teknolojiye paralel olarak bugün çok amaçlı özel lastikler üretilmekte ve bunlardan da pek çok parçalar yapılmaktadır. Özel amaçlı lastiklerden yüksek basınç ve dayanım gösteren makine kayışları, hortumlar, otomobil lastikleri, esneklik sağlaması gereken makine parçaları ve takozları, hidrolik hidrolik sistemle çalışan silindir-piston contaları yapımında çok kullanılır. 

Bunlardan başka ayakkabı, mutfak eşyası, musluk contası ve benzeri parçalarda yapılmaktadır. 

Lastikler, içerisinde kükürt ve diğer yabancı maddelere göre özellikler gösterirler. İçerisindeki kükürt oranı %3-%5 arasında olan lastikler esnek ve yumuşaktır. Kükürt oranı yükseldikçe lastik sertleşir ve esnekliğini kaybeder. Kükürt oranı %30-%50 arasında olan lastikler serttir ve buna ebonit adı verilir. Ebonitlerden akümülatör kutuları, tarak, düğme ve süs eşyası yapımında yararlanılır. 

Lastikler, elektrik ve ısıyı iletmezler, organik sıvılarda pek erimezler ve ayrıca kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır. 

Lastiklerden sıkıştırma, enjeksiyon, transfer ve fışkırtma kalıplama metotlarıyla istenilen biçim ve boyutlarda parçalar üretilmektedir.

Makina Tasarım Eğitimi

makina_tasarim_egitimiDetay resimleri:

Tek bir parçanın imalatı için gerekli tüm ayrıntıları içeren resimdir. İyi bir teknik resme sahip parça Dünyanın neresinde imal edilirse edilsin aynı özelliklere sahiptir.
Bu amaçla teknik resimler şu bilgileri içerirler.
1- Tam şekil ve tüm ölçüler,
2- Boyutsal ve geometrik toleranslar. (Tolerans verilmeyen ölçüler için genel toleranslar geçerlidir.)
3- Malzeme,
4- Isıl işlem,
5- Yüzey pürüzlülükleri,
6- İmalatçının bilmesi gereken notlar,
7- (Gerekirse) imalat ve kontroller için geçerli standart, talimat/prosedür isimleri ve numaraları.  


Link Güncelleme : 25.11.2018

Makina Tasarım Eğitimi İndir 
 

Kayışlarda Sürtünme Deneyi

kayislarda_surtunme_hesabiDeneyin Amacı

Kayış-kasnak mekanizmalarında kayış ile kasnak arasında meydana gelen sürtünmenin, kayış tiplerine, sarım açılarına ve çeşitli yüklere göre değişiminin incelenmesi. 




Link Güncelleme : 25.11.2018
 
Kayışlarda Sürtünme Deneyi İndir  


Alüminyum Kaynak Kabiliyeti

aluminyum_kaynak_kabiliyetiAlüminyum Özellikleri 

 Alüminyum hafif metaller gurubuna giren ve teknik alanda çok kullanılan bir etaldir. Özgül ağırlığı 3.8 gr/cm3’den küçük olan elemanlar hafif metaller grubuna girer. Hafif metaller sınıfında alüminyum, magnezyum, potasyum, lityum ve berilyum bulunur. Bunlardan özellikle alüminyum ve magnezyum en önemlileridir. Alüminyumun önemli olmasının sebebi hafif olmasıdır. Ayrıca yüksek elektrik ve ısıl iletkenliği atmosferik dayanıklılığı, imal kolaylığı ve diğer metaller ile yüksek çekme mukavemetine sahip alaşımlar oluşturabilmesi diğer önemli hususlardır. 
 



 Link Güncelleme : 25.11.2018

Alüminyum Kaynak Bilgi Dökümanı İndir  


CNC Takımlarında Kaplama Çeşitleri

cnc_takim_kaplama_cesitleriKESİCİ TAKIMLAR
  
Metal işleme sanayinde kesme bütün operasyonların kalbi niteliğindedir. Yapılacak operasyona, işlenecek malzemenin cinsine ve istenilen hassasiyete göre, metal kesiciler farklıdır. Talaşlı imalattaki gelişmeler, kesme ve ilerleme hızlarını da gün geçtikçe arttırması, üretimde değişik malzemelerin kullanılması, talaşlı üretim tezgahlarının gelişimi, kesici takımların gelişimini de zorunlu kılmaktadır.



Yapılacak operasyona göre, uygun tezgah seçimini de göz önüne alırsak, kesici takımlardan istenen özellikler; 

-Uzun ömürlü olması 
-İstenilen işleme kalitesini ve ölçüsünü sağlaması 
-Parça başı takım maliyetinin uygun olması 
-Kolay temin edilebilir olması 

 Kesici Takım Malzemeleri Takım değiştirme zamanlan ve dolayısıyla işleme zamanları takım, makina ve işgücü maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle, kesici takım malzemeleri aşınmaya karşı mukavemetli olması istenir. Kesici takım malzemeleri ile ilgili teknik gelişmeler sona ermemiştir, mevcut malzemelerde hem alaşım elemanları hem de yüzey işlemlerle aşınma mukavemeti ve ömrünü arttırmak mümkündür. 

Link Güncelleme : 25.11.2018
  
CNC Takım Kaplama Çeşitleri İndir  


CNC Nedir? CNC Tezgahlar ve Tarihçesi Genel

cnc_nedir_cnc_tezgahlar_e%25C4%259FitimiCNC tezgahlarının tarihçesi Sayısal tezgahların ortaya çıkmasında ve gelişmesinde iki ana faktör vardır.  

1-Havacılık endüstrisinin ihtiyaçlarının artması  
2-Bilgisayar teknolojisindeki büyük gelişmeler Havacılık endüstrisinde kullanılan parçaların çoğu,ince ayrıntılara sahiptir. Talaşlı işleme açısından bu durum üretimin hızını düşürdüğü gibi ölçü ve geometri tamlığı yönünden de sorunlar ve engeller yaratır. Bu sorunlar ve engeller değişik bir sistemle denetlenebilen takım tezgahlarının geliştirilmesi zorunluluğunu doğurmuştur. Sayısal denetimli tezgahların üzerinde çalışılmaya başlanması da helikopter pervanelerinin üretiminin hızlandırılması zorunluluğundan kaynaklanmıştır. ABD’deki Parsons şirketi 1947 yılında bir bilgisayarı koordinat delik tezgahında kullanarak bu yolda ilk adımı atmıştır. Havacılık endüstrisindeki hızlı gelişmeler, kullanılan malzemelerin türünde ve parçaların biçiminde sık sık değişiklikler yapılmasını gerektirmiştir. Bunun yanı sıra, parçaların geometrileri daha çarpıklaşmış ve ince ayrıntılar artmıştır. Dolayısıyla, ölçü ve geometri tamlığı gerektiren yöntemlerin araştırılması büyük önem kazanmıştır. Amerikan hava kuvvetlerinin talimatıyla ilk çalışmalar Parsons şirketi ile MIT (Massachusetts Institute of Technology) işbirliği ile 1949 yılında MIT ’nin Servo – mekanizmalar laboratuarında başladı. Daha sonraki çalışmaları MIT tek başına yürütmüştür ve 1952 yılında ilk prototip takım tezgahını ortaya çıkarmıştır. Prototip tezgaha Numerical control(NC ) takım tezgahı adı verilmiştir. Cincinatti Hydrotel dik frezesinin üç eksende sayısal kodlu komutlarla denetlenebilmesi takım tezgahları teknolojisinde bir evrimin öncüsü olmuştur. İlk sayısal denetimli tezgahlar radyo lambaları, röleler ve karışık makine kontrol birimleriyle donatılmıştı. Daha sonra elektronik teknolojisindeki gelişmelerle transistörlü devrelere geçilmiştir. Sayısal denetim teknolojisindeki sıçrama entegre devrelerin ortaya çıkmasıyla olmuştur. Artan kapasiteye karşılık bilgisayarların boyutları küçülmüş ve maliyetleri azalmıştır. Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler sayısal denetimli tezgahlara da yansımış ve üçüncü nesil tezgahlarda, mini bilgisayar tezgahın kontrolünü üstlenmiştir. ROM (Read Only Memory) teknolojisiyle programlar bilgisayarın belleğine sürekli yerleştirilmiş ve sayısal denetim bilgisayara aktarılmıştır. Bu takım tezgahları Computer Numeric Control (CNC) olarak anılırlar. 


Link Güncelleme : 25.11.2018
 
CNC Tezgahlar Eğitimi İndir 

Alaşımların Özellikleri

alasimlarin_ozellikleriALAŞIMLAR

Alaşım: İki veya birkaç maddenin muhtelif oranlarda beraberce eritilerek meydana getirilen karışıma alaşım denir.

Alaşımda cıva bulunursa malgama adını alır. Cıva yalnız demir ve platin madenleriyle malgama yapmaz. Madenlerin çeşitli özellikleri vardır. Bazı madenler yumuşak yalnız başına kullanılamazlar. Altın ve gümüş gibi. Bazı madenler ise döküme elverişli değildirler. Bakır gibi, bazıları kolayca aşınabilirler. Bazıları dayanıklı veya dayanıksızdırlar. Bazıları yüksek ve bazıları da alçak sıcaklıkta ergirler. İşte madenlerin gösterdikleri bu çeşitli özelliklerden ötürü teknikte layıkıyla faydalanmak için ve daha elverişli olmalarını temin amacıyla alaşımlar yapıldı. Mesela bakır döküme elverişli olmadığından bakırı kalayla birlikte eriterek tunç ve çinko ile eriterek pirinç alaşımları yapıldı. Alaşımlar; kendisini meydana getiren madenlerin erime noktalarından daha aşağı derecede eridikleri için teknikte kullanılmaya elverişlidirler.

Alaşımların Elde Edilmesi

Alaşımlar:Birden fazla çeşitli maden parçaları eritilmek suretiyle elde edilir. Madenlerin oksitlenmelerine engel olmak için kömür tozu ile örtülür ve toprak bir pota içerisinde eritilir. Eğer madenlerden biri uçucu ise diğer maden erimekte iken diğeri ile karıştırılır. Uçmadan meydana gelecek eksikliği tamamlamak için biraz fazla miktar maden konur.
Çok miktarda alaşım elde etmek için reverber fırınlarında ergitilerek yapılır

Alaşımların Özellikleri

•    Alaşımlar, yoğun olup maden parlaklığında, ısı ve elektriği iletirler. Bazıları beyazdır. Fakat bakır ve altın gibi renkli madenler yeteri miktarda bulunursa alaşımlar renklidir.

•    Genel olarak alaşımlar, kendini teşkil eden maddelerden daha sert, fakat daha az levha haline gelebilir ve dayanıklıdırlar. Çok fazla levha ve yaprak haline gelebilen altın, antimon veya kurşun ile karıştırıldığı zaman sert ve kırılabilir.

•    Bakırda, kalayla birleştiği zaman levha haline gelebilme özeliğini kaybeder.

•    Alaşımlarda her iki metal, hem katı hem de sıvı halinde birbiri içerisinde ergimiştir.

•    Metaller birbiri içerisinde erimezler. Bu takdirde alelade bir karışım meydana gelmiştir. Bu alaşım mikroskop altında iki çeşit kristal gösterir. Kurşun-Antimon alaşımı gibi.

•    Alaşım kristali, her iki atom sayıları oranında ihtiva eder. Sodyum malgaması, Bakır-Çinko alaşımı, Alüminyum-Bakır alaşımı, Demir- Karbon alaşımı gibi. Fakat bu şekildeki alaşımlar teknik bakımdan kullanılmaya elverişli değildir. Çünkü bunlar çok kırılıcıdır.

•    Alaşımlar genellikle kendilerini meydana getiren metallerden daha az aktiftirler. Örneğin, sodyum malgaması suyu daha yavaş ayrıştırır. Halbuki sodyum suya çok kuvvetli etki yapar.

Alaşımlar:Yapılarına giren az eriyebilen madenlerden daha fazla ve daha kolaylıkla eriyebilir. Bir kısmı bu madenlerden en ziyade eriyebilen madenin erime derecesinden daha aşağı bir derecede erir. Mesele kurşun 3350C, bizmut 2640C, kalay 2280C eridiği halde Bi8, Pb5, Sn3 kısımlardan ibaret olan alaşım 94,50C de erir.(Darcet) darse alaşımı.
Bakır ve kalay alaşımı zamanla dayanıklılığını kaybeder. Bakır birçok alaşımların yapısına girer. Kıymetli madenlerden gümüş ve altına sertlik verir. Parlaklık ve renklerini bozmadan, inceliklerini korur.

Kimyasal Özellikleri
•    Uçabilen bir madeni bulunan alaşımları ısı analiz eder. Bundan altın ve gümüş elde etmekte faydalanılır.Altın veya gümüş tozu önce cıva ile karıştırılır.Güderiden süzülerek cıvanın fazlası çıkarılır ve sonra alaşım ısıtılarak uçabilen madde ayırt edilir. Alaşımlar, alaşımları teşkil eden maddelerden daha az oksitlenebilen ve asitlerden daha az etkilenebilen karışımlardır.

•    Genel olarak oksijen, alaşımlar üzerine etki eder. Bu halde madenden biri bir asit oksidi, diğeri, bir baz oksidi yapar. İşte bunun içindir ki kalay ve kurşun, antimon ve potasyumdan ibaret alaşımlar alevle yanar. Bazı madenler kimyaca birleşmişler ve birtakım alaşımlar yapmışlardır.

•    Mesela; (Sodyum cıva malgaması),(Bakır çinko),(Alüminyum bakır),(Demir karbon) bileşikleridir.Fakat bu alaşımların teknikte kullanılmaları elverişli değildir. Çabuk kırılabilirler. Bu alaşımlar belirli oranlar kanununa göre teşekkül etmişlerdir.

•    Alaşımların mikroskopla incelenmelerine gelince; bir alaşımın parlak yüzeyi üstüne asitler veya bazı kimyasal ayıraçlar dökülürse alaşımda muhtelif renkler görülür. Etkimeler birbirinden farklıdır. Madenin cinsine göre çeşitli irili ufaklı çukurlar meydana gelir eski şekliyle karşılaştırılır. Mikroskopta incelenir ve fotoğrafı alınır.

Önemli Alaşımları Bulunan Elementler

Bakır (Cu)
Bakır, önemli alaşımların çoğunun bileşimine girer. Değerli madenlerle karışarak , onlara, renk ve parlaklıklarını bozmaksızın sertlik ve ince kısımlarını bile koruma özelliği verir.

Bronzlar (tunçlar); Bakır, kalay ile çok önemli olan tunçları teşkil eder. Topların tuncu dayanıklılık bakımından önemlidir. Çanların tuncu, top tuncuna göre kalayın daha çok oranda bulunduğu tunçtur. Bu tunç kırılabilir, fakat çok tınlar.
Bakır alüminyum ile çok sert bir tunç meydana getirir. Silisli ve fosforlu tunçlar da vardır.
Bakır, çinko ile pirinci oluşturur. Çinko ve nikel ile de mayekor (taklit gümüşü) yapar.

Çinko (Zn)
Çinko, daima alaşımları halinde kullanılır. En önemli alaşımları pirinç, bronz ve beyaz metaldir. Pirinç; çinko ve bakır alaşımı olup, alaşımda bu iki metalin oranları çok değişiktir. Fakat en çok kullanılan tipinde bakır %60, çinko %40 oranında bulunur. Bronz; Bakır ve kalay alaşımı olup, bir miktar çinko ilave edilir. Beyaz metal; çinko bakır,alüminyum ve magnezyum metalleri karışımından ibaret bir alaşımdır. Son zamanlarda, otomobil endüstrisinde karbüratör, yakıt pompası, radyatör, kapı kolları v.b. gibi parçaları yapmakta çok kullanılır.
Çinkonun ikinci derecede önemli bir alaşımı Alman gümüşüdür. (Yeni gümüş). Bileşimi; bakır, nikel ve çinko metallerinden ibarettir. Alaşımın gümüşle ilgisi olmamasına rağmen, gümüşe benzediği için bu isim verilmiştir.

Alüminyum
Alüminyum tunçları, ekonomi bakımından, elektrik fırınında 70 kg bakır ile 40 kg korenden veya boksitle kömür parçalarından oluşan karışım ısıtılarak yapılır; alümin Al2O3 indirgenir. Karbon monoksit çıkar ve %14 alüminyumu bulunan bir alaşım elde edilir. Bu alaşım yeter miktarda bakır ile beraber eritilirse, tunçtan daha çok dayanıklı alaşımlar elde edilir.
Demirli alüminyum; işlemde bakır yerine font konularak, %90 demir ve %10 alüminyumu bulunan demirli alüminyum (Ferro-Alüminium) elde edilir. Bu alaşım demir veya çeliği arıtmak için kullanılır. 10 kısım alüminyum ve 90 kısım bakırdan ibaret alaşımlar alüminyum tuncunu yapar; bu alaşım altın parlaklığını ve demirin sağlamlığını haizdir. Bu alaşım, 1 kg bakır ve 1 kg çinko ile beraber tekrar edilirse adi pirinçten daha sağlam ve daha sert alüminyum pirinci meydana gelir. Alüminyum pirinci nikel ile beraber tekrar eritilirse, gayet dayanıklı ve kolaylıkla kalıba dökülebilir bir yeni alaşım meydana gelir. 10 kısım kalay ve 100 kısım alüminyumdan ibaret alaşım, alüminyumun renk ve bir dereceye kadar hafifliğini korur. Daha kolay ,işlenir. Alüminyumu lehimler.
Silimin: %86 alüminyum ve %14 silisyumdan ibarettir. Bunlardan başka duralüminyum, magnalyum ve elektron alaşımları da vardır.
Alüminyumun gümüş, altın ile olan alaşımları da ziynet yapmakta kullanılır.

Kurşun (Pb)Kurşun alaşımlarını yapmada maksat, sert, sert olduğu kadar esnek ve kırılmaya karşı dayanıklı, erime noktaları düşük bir metal karışımı elde etmektir. Bunlar arasında en önemlileri;
Lehim; Erime noktası 182oC olan bu alaşım %40 kurşun, %60 kalaydan oluşur.
Kurşun-antimon alaşımı: Bileşimi: %13-25 kurşun, %75-87 antimondur. Çok sert olup kırılganlıkları biraz fazladır. Yüksek basınçlara dayanamazlar. Bu kötü özelliği ortadan kaldırmak için karışıma bir miktar kalay ilave edilir. Örnek; %73 kurşun, %15 antimon ve %12 kalaydan ibaret alaşımdan matbaa harfleri yapılır. Sert ve basınca dayanıklıdır.

En Önemli Alaşımlar
Şimdi burada bazı önemli alaşımlar incelenecektir.

Bakır alaşımları
Bakır + Kalay  ---  Tunç
Bakır + Çinko --- Pirinç
Bakır + Çinko + Nikel --- Mayakor
Bakır + Çinko + Kalay ---Teknik eserler tuncu
Bakır + Alüminyum --- Fen aygıtlarında, deniz valfleri, pervaneler, dümenler.

Altın, gümüş ve altın, bakır alaşımları
Altın + Gümüş --- Yeşil altın
Altın + Gümüş --- Solmuş yaprak altını
Altın + Gümüş --- Su yeşili altını
Altın + Gümüş + Bakır --- Roz altını
Altın + Gümüş + Bakır --- Sarı, çok beyaz, değerli İngiliz altını

Kurşun alaşımları
Kurşun + Kalay --- Lehim
Kurşun + Arsenik --- Saçma ve mermi
Kurşun + Antimon + Kalay --- Matbaa harfleri

Demir alaşımları

Krom + Demir --- Tel-silindir yatakları
Demir + Nikel --- Fen aletleri
Demir + Nikel --- Ampul teli
Demir + Molibden --- Yüksek hızlı dökümde
Demir + Volfram --- Parça dökümünde (tungsten çeliği)
Demirin fosforlu, karbonlu, silisyumlu, çelikleri de önemli alaşımlardandır.

Nikel alaşımları
Bakır + Nikel --- Asit tankları (Monel Metal)
Nikel + Krom --- Elektrik demiri ve elektrik ızgarası.

Adı  -  Bileşim yüzdesi - Bazı kullanış yer
ALÜMİNYUM    Duralumin    Al-95, Cu-4, Mg-1    Uçak endüstrisinde
Mağnalyum    Al-90, Mg-10    Uçak ends.ve terazilerde
BİZMUT    Wood metali    Bi-50, Pb-25
Sn-12,5, Cd-12,5    Elektrik sigortalarında
Alüminyum bronzu    Cu-90,Al-10    Fen aletlerinde
Çan metali    Cu-75,Sn-25    Çan imalinde
BAKIR    Pirinç    Cu-65,Zn-35    Elektrik malzemesi imalinde
Bronz    Cu-82, Sn-16, Zn-2    Madalya ve heykelde
Alman gümüşü    Cu-50 Ni-25 Zn25    Elektrik reostalarında
Top metali    Cu-90, Sn-10    Top imalinde
Nikel para    Cu-75, Ni-25    Para basmada
Altın para    Au-90, Cu-10    Altın para basmada
18 ayar altın    Au-75, Cu-25    Mücevhercilikte
Beyaz altın    Au-65, Ni-35    Mücevhercilikte
Krom çeliği    Fe-97, Gr-3    Silindir yatağı, tel
Sert demir     Fe-86, Si-14    Asit tankı
İnvar    Fe-64, Ni-36    Fen aletleri
Manganez çeliği    Fe-86, Mn-14    Kasa, dolap, taşkırıcı
Molibdençeliği    Fe-95, Mo-5    Yüksek hızlı dökümde
Nikel çeliği    Fe-94, Ni-6    Asma köprü yapmakta
Platinit    Fe-85, Ni-15    Ampul teli
Silisyum çeliği    Fe-97, Si, 3    Otomobil yayı
Krom çeliği    Fe-85, Si-3    Mutfak malzemesi
Tungsten çeliği    Fe-92, W-8    Parça dökümünde
Saçma, mermi    Pb-99,5, As-0,5    Saçma ve mermi yapımı
Matbaa metali    Pb-82 Sb-15 Sn-3    Harf dökümünde
CIVA    Malgamalar    Hg+SnCu, Ag, Au    Metal elde etmek ve diş dolgusunda
Monelmetal    Ni-66, Cu-34, Fe-6    Asit tankları
NİKEL Nikrom    Ni-60, Cr-15, Fe-25    Elektrik demiri ve elektrik ızgarası
Perm alaşımı    Ni-80, Fe-20    Elektrik transformatörleri
PLATİN    Platinium    Pt-95, Ir-5    Mücevhercilikte
Gümüş para    Ag-90, Cu-10    Gümüş para basmakta
GÜMÜŞ    Sterlin    Ag-62,5, Cu-37,5    İngiliz gümüş parası ve gümüş eşya yapımı
Babbitt metal    Sn-45, Pb-40, Sb-13,Cu-2    Makine yatağı
KALAY    Britanya metali    Sn-90, Sb-8, Gu-2    Süs eşyasında
Lehim    Sn-60,Pb-40    Metalleri birleştirmekte

Gaz Kaynakları


gaz_kaynaklariGAZALTI KAYNAĞI MIG kaynağı başlı başına gelişmiş bir kaynak yöntemidir. Bu yöntemde ark parça ile otomatik olarak beslenen bir çıplak elektrot arasında yanar. Eriyen elektrot eriyen metal gövdeyi görür. Bu nedenle ayrıca bir tel beslemesine gerek kalmaz. Argon, helyum veya bunların karışımları tüm metaller için kullanılabilir. Ancak özellikle demir dışı metallerin kaynağında kullanılmaktadır. Çelik kaynağında ark kararlılığını arttırmak ve sıçrama miktarını azaltmak için bir miktar O2 ve CO2 eklenir. Karbondioksit deoksitleyici bir bir elektrot kullanıldığı bir takdirde çeliğin kaynağında tek başına kullanılabilir. MIG kaynağı hızlı ve ekonomiktir. Elektrik ark kaynağında olduğu gibi elektrodun sık sık değiştirilmesi sorunu bunda yoktur. Dekapan gerekmez ve kaynak üzerinde cüruf oluşmaz. MIG kaynağında esas olarak doğru akım kullanılır. Elektrot akım üretecin pozitif kutbuna bağlanır. Akım üreteci olarak redresör veya sabit gerilim karakteristikli inverter kullanılır.karakteristik eğrisinin yataylığı çok önemlidir. Bu şekilde iç ayar sağlanabilir.    


Link Güncelleme : 25.11.2018

Gazaltı Kaynakları İndir  

TopSolid Eğitimi Türkçe


topsolid_egitimi
TOPSOLİD CAD / CAM Software 


 TopSolid Programının açılış ekrannda File Menüsünden New komutunu seçtiğimizde aşağıdaki ekran (new document) karşımıza gelecektir. TopSolid Programı makine, kalıp ve otomotiv sektöründe çalışan her firmaya hitap eden modülleri içerdiği için bu ekranda çalışacamız modülü belirtmemiz gerekmektedir.  






Link Güncelleme : 25.11.2018

TopSolid Türkçe Eğitim İndir  


Ölçme ve Kontrol Eğitimi


olcme_ve_kontrol_egitimiEĞİTİMİN AMACI 

Tesviyecilikte bir işin verilen ölçülere ve bilgilere göre doğru yapılıp yapılmadığını kontrol eden yöntemleri aktarmak .  


ÖLÇME VE KONTROL NEDİR ?

Ölçme,herhangi birşeyin kanunla tesbit edilmiş bir birimle mukayese edilmesidir. Kontrol,herhangi bir şeyin ölçü sınırları içinde (tolerans dahilinde) yapılıp yapılmadığına bakılarak kullanılıp kullanılmıyacağına karar verme işlemidir.   
 


Link Güncelleme : 25.11.2018

Ölçme ve Kontrol Eğitimi İndir

SolidCam Türkçe Eğitim Videoları İndir


solidcam_egitim_videolari


Solid Cam programının Türkçe anlatıldığı videolardır. Yukarıdaki resimde görülen konular işlenmiştir.   


Link Güncelleme : 25.11.2018

SolidCam Türkçe Eğitim Videoları İndir  

UNIGRAPHICS Tezi İndir




unigraphics_egitim_teziUNIGRAPHICS programı McDonell Aircraft Company ve Douglas Aircraft Company tarafından 1934 yılında piyasaya sunulmuştur. 1967 yılında bu iki firma McDonell Douglas adı altında birleşmiştir, 1991 yılında program EDS firması tarafından satın alınmış ve EDS/UNIGRAPHICS adı verilmiştir. UNIGRAPHICS gelişmiş kullanım ortamına sahiptir. Modüller arasında rahat geçiş ve iç içe çalışma imkanı vardır. Güçlü bir katı modelleme sistemi içeren UNIGRAPHICS, parametrik modelleme, yüzey modelleme ve unsur tabanlı modelleme sistemlerini de içe­ren bir CAD/CAM/CAE programıdır. Tasarımın herhangi bir aşamasında tasarımda yapılan bir değişiklik otomatik olarak tüm tasarıma, montaja, teknik resime ve diğer aşamalara yan­--sımaktadır. Güçlü tasarım özelliklerinin yanında, üstün CAM Özelliklerine de sahiptir. CNC kodları hassas ve hızlı olarak oluşturulabilmektedir. CNC kontrollü birçok tezgaha (Freze, Torna, Tel Erezyon vb...) CNC kodları üretilebilmektedir. Katı modelleme kısmında Boolean operasyonları (ekleme, çıkarma, arakesit) ve blok, silindir, koni küre gibi ilkel elemanlar kullanılarak yapısal katı geometri modelleme (CSG) işlemleri yapılabilmektedir. 2B bir profil süpürülerek veya bir eksen etrafında döndürülerek de katı modeller elde edilebilmekte ve katı modelin içi boşaltılarak kabuk model elde edilebilmektedir. Yüzey modelleme komutları ile elde edilen özel modelleri katı modellere eklenebilmekte ve katı modellerden yüzey modeller çıkarılabilmektedir. Modele eklenen unsurları silme, boyutlarında değişiklik yapma, parametrik ekleme, yeniden konumlama, unsur gizleme ve düzenleme gibi işlemeler yapılabilmekledir. Unsur modelleme özelliği ile imalata yönelik tasarımlar yapılabilmektedir. Unsur modelleme ile kanal, delik, cep gibi imalat unsurları daha hızlı olarak modellenebilmektedir.  

Link Güncelleme : 25.11.2018

Unigraphics Eğitimi İndir  


Mikro Kalıplama

mikro_kaliplama_teknolojisi 
Mikro kalıplanmanın geçmişi 30 yıl öncesinden başlar. Bu süreçte bir çok tecrübe kazanıldı ve bugün mikro kalıplama makineleri ticari olarak ulaşılabilir ve sanayide her gün kullanılabilirdir. Mikro kalıplama aletlerinin çeşitleri piyasadan elde edilebilir. Bu nedenle endüstride mikro kalıplamanın kullanımının ve bu alanda bir dizi bilimsel endüstrilerin önümüzdeki senelerde artması bekleniyor. Bu da bu araştırmada sunulan mikro kalıplamanın günümüzdeki durumuna genel bir bakışına olan ilginin artmasına yardımcı olacaktı.  


Mikro Kalıplama Teknolojileri İndir


Çelik Standartları



caliklerin_standartlari

Çelikler hakkında genel bilgi veren ve çelik standartlar tablolarını bulabileceğiniz bir dökümandır. Dosya formatı .PPS olan slayt dosyasıdır. 

Link Güncelleme : 25.11.2018

Çelik Standartları Dökümanını İndir

Teknik Resim Dersi, Makine Resim Eğitimi

dairenin_icine_atigen_cizmek


Teknik resim ile ilgili detayı bir ders anlatımıdır. Sunum dosyası halinde bir çok teknik resim konusu mevcuttur. 165 sayfadan oluşmaktadır. Güzel bir anlatım ve eğitim dili vardır.    


Link Güncelleme : 25.11.2018

Teknik Resim Eğtim Dökümanını İndir

Yüzey İşleme İşaretleri (word)

yuzey_isleme_isaretleri


YÜZEY İŞARETLERİ TANITMA Bir çok makine parçası, dökülerek veya dövülerek taslak halinde hazırlandıktan sonra gerekli yerleri vargel, freze, torna, vb. tezgâhlarda işlenerek iş görülebilir bir konuma getirilir. Böyle parçaların hangi kalitede işleneceğini, nerelerinin işlenmesine ihtiyaç hissedilmediğinin, zaman kazanma bakımından hangi kısımlarının kaba veya ince işleyeceğinin işçiye verilen resim üzerinde belirtilmesi gerekir. Bu nedenle ; Standart olarak kabul edilen yüzeyin işlenmesi veya işlenmemesi ile ilgili şekiller ve semboller vardır. Yüzey kaliteleri ~ ve Ñ biçimindeki yüzey işaretleriyle belirtilir. Bu işaretler sadece yüzeyin kalitesini açık-lar. Yüzeyi bu kalitede elde etmek için hangi işleme çeşidinin seçileceğini ( torna, freze, vargel vb. gibi ) belirtmezler. Aynı zamanda yüzeyin işlendikten sonraki konumunu gösterirler. Yüzey işaretleri yapım resimlerinde işlenecek resimlerin üzerine konulur. Bu işaretlerin ölçüleri yaklaşık 2,5 ile 3,5 mm ve kalınlıkları ölçü çizgisi kalınlığında çizilir. Çok defa işlenen parçanın bazı yüzeylerine sertleştirme, raybalama, lepleme, honlama, boyanma gibi özel işlemlerin uygulanması gerekir.
 
----------------------------------------------------------------------------------------

Yüzey işleme işaretlerinin anlatıldığı ve örneklendirildiği word formatında dökümandır.   


Link Güncelleme : 25.11.2018

Yüzey İşleme İşaretleri Eğitim Dökümanı İndir

İngilizce Kelime Ezberleme Kartları


ingilizce_kelime_ezberleme_kartlari

İngilizce ezberleme kartları sayesinde yüzlerce ingilizce kelimeyi öğrenebilirsiniz. En çok kullanılan kelimeler özenle seçilmiş. Toplam boyut 175 mb olan iki rar dosyasını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. İki partıda indirdikten sonra rardan çıkardığınız klasörlenmiş şekilde eğitim kartlarını göreceksiniz. Rar şifresi yoktur.


İngilizce Kelime Ezberleme Kartları 1.part İndir 

İngilizce Kelime Ezberleme Kartları 2.part İndir

10 Şubat 2016 Çarşamba

Metrik Diş Standart Tablosu



metrik-dis-standart-tablosu 

Metrik diş tablosunda diş üstü çapı, adım ve matkap çapı gibi değerleri metrik diş çekmek için kullanabilirsiniz.

Hacim Kalıplarının Sınıflandırılması

Hacim_Kaliplarinin_siniflandirilmasi 
Hacim kalıplarının Sınıflandırılması
Endüstride en çok kullanılan hacim kalıpları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

1.Sıkıştırma Kalıpları

Sıkıştırma kalıpları termoset plastiklerin şekillendirilmesinde kullanılır.Bu kalıplarda büyük hacimli plastik madde  daha küçük hacimli kalıplama boşluğu içerisinde 120 C° -360 C° sıcaklıkta ve yaklaşık 2 kg/mm² basınçta kalıp içerisinde sıkıştırılır. Bu sıcaklık ve basınç altındaki kalıplarda,tasarım iyi yapılmamış ise ürün elde etmek mümkün değildir. Ayrıca kalıplama boşluğu içine konulacak malzeme miktarının önceden bilinmesi gerekmektedir.

2.Transfer Kalıpları

Transfer kalıplarında genellikle termoset  plastikler kalıplanmaktadır. Kalıp içerisine konan plastik madde, önce ısıtılır ve akışkan hale getirilir. Veya yükleme odasındaki plastik madde ısıtılarak akışkan hale getirilir ve dalıcı, zımbaya basınç uygulayarak plastiğin kalıplama boşluğunu doldurmasın sağlanır. Kalıp boşluğunu dolduran plastik maddeye sertleşinceye kadar basınç uygulanır. Transfer kalıplarında yükleme odası, yolluk, dağıtıcı, giriş kanalları ve kalıplama boşlukları bulunmaktadır.

3.Enjeksiyon Kalıpları

Enjeksiyon kalıplama işlemi,malzemenin ısıtılarak akıcı hale getirilmesi ve soğuk kalıba iletilmesi(enjekte edilmesi), kalıp içinde soğumak sureti ile sertleşerek istenilen biçimi alması prensibine dayanır. Enjeksiyon kalıplarında termoplastik malzemeler kullanılır. Termoplastikler yapı bakımından sıcaklık karşısında yumuşayıp akıcı hale gelirler ve soğutulduğu zaman sertleşmek sureti ile sadece fiziksel bir değişim gösterirler. Bu sebepten termoplastiklerin biçimlendirilmesinde enjeksiyon kalıpları tercih edilir

4.Fışkırtma (eksturizyon ) Kalıpları

Fışkırtma kalıpları ile kalıplanan parçanın bir kesit alanı ve kalıba bağlı olarak değişen iki boyutu vardır.kalıplanacak parçanın istenilen toleranslar içerisindeki kesit ölçüsü sıcaklık,kalıplama hızı (basıncı),soğutma ve hava dolaşın sisteminin kontrolü ile mümkündür(1).

5.Şişirme Kalıpları

İçerisi boş pek çok plastik parçalar,şişirme kalıplarında üretilmektedir. şişirme kalıplarının faydalı ve zararlı yönleri vardır. Ancak tasarımı iyi yapılan şişirme kalıpları ile uygun tipteki kalıplama tazğahında meydana gelebilecek hatalar en aza indirilebilmektedir. Şişirme kalıpları ile içerisi boş plastik şişe, kavanoz, bidon, tas ve benzeri parçalar üretilmektedir.

6. Haddeleme Kalıpları

Haddeleme kalıpları ile termoplastik malzemelerden plastik levha üretilmekte, ayrıca plastik levhaların astarlama işlemleri yapılmaktadır. Haddeleme kalıplarında toz veya ögütülmüş talaş halindeki plastik madde, sıcaklığı ayarlanabilen hadde silindirleri arasına dökülür. Biçimlendirme sıcaklığına kadar ısıtılan plastik madde,ayarlanabilen hadde silindirleri arasından geçerek istenilen kalınlıkta haddelenir. Haddelenen plastik levhanın şekil değiştirmesini önlemek için soğutucu tambur üzerinden sargı tamburuna gönderilir. Haddeleme kalıplarında plastik madde kolayca boyanabilir. Boya maddesi ile karıştırılmış toz veya talaş halindeki plastik madde, hadde silindirleri arasından geçerken boyanmış levha halinde kaplanır

7.Döndürme Kalıpları

Döndürme kalıplarında kalıp, iki eksen üzerinde dönüş yapan bir aygıta monte edilmiştir. Dönerek kalıplama yapan bu sisteme santrifüj kalıplama metodu da denir. Döndürme kalıplarında  toz veya sıvı haldeki plastik maddeler kullanılır. Ayrıca, her iki Termoplastik ve termoset plastik maddelerden kalıplama işlemi yapılabilir. Bu kalıplama metodunda,plastik madde elle veya otomatik olarak kalıp içerisine dökülür. İçerisinde plastik madde bulunan kalıp fırına gönderilir ve toz halindeki plastiğin sıvı hale gelmesi sağlanır. Kalıp düşey ve yatay eksenler üzerinde döndürüldüğünde,içerisindeki sıvı plastik santrifüj kuvvetiyle kalıp boşluğu yüzeyine dağılır. Kalıp içerisindeki parça arzu edilen biçimi aldığında, su veya soğutma sıvısı püskürtülerek yada basınçlı havayla kalıp soğutulur.Bazen de kalıp yarımları içine açılan soğutma kanallarından gönderilen sıvı ile de kalıp soğutulabilir. Soğutma süresince kalıp,her iki dönme ekseni üzerinde döndürülür. Soğutma işlemi tamamlandığında parça kalıptan elle veya otomatik olarak çıkartılır

HACİM KALIPLARINDA ISI TRANFER SİSTEMİ
Genel Bilgiler

Kalıp ısı transfer sistemi Termoplastik işleyen makinelerde “kalıp soğutma sistemi”  temoset işleyen makinelerde “kalıp ısıtma sistemi” ismini alır.Biz burada da diger konularda olduğu gibi daha çok kullanımı termosetlere göre daha yaygın olan termoplastikler yani kalıp soğutma sistemleri üzerinde duracağız
Kalıp soğutma sistemlerinin çevrim süresine etkisi büyüktür.bu sistem kalıp içindeki sıcak malzemenin hem en homojen hemde en hızlı şekilde soğumasını sağlamalı,yani sistemin soğutma verimi ihtiyaçlara cevap verebilecek kadar olmalıdır. Termosetler için ise kalıp ısıtma sistemi,kalıbın içindeki malzemenin ısınıp çapraz bağlar oluşturmak üzere reaksiyona girmesini en hızlı ve en yeterli şekilde sağlayacak yapıda olmalıdır.Isı trasfer ortamının kalıp duvarında yaklaşık üniform bir sıcaklık profilinin oluşumunu sağlayacak şekilde tasarlanması çok önemlidir.Kalıp duvarında oluşan ısının üniform olmasını etkileyen  en önemli neden soğutma kanallarının kalıp boşluğuna ve
birbirlerine olan uzaklıklarıdır.Soğutma kanallarının kalıp boşluğuna olan uzaklıklarının artması ve birbirine olan uzaklıklarının azalması,sıcaklık profilinin daha üniform olmasını sağlar.Yarı kristal termoplastiklerle çalışırken kalıpta oluşan sıcaklık profilinin üniform olması amorf termoplastiklere oranla daha büyük önem taşır.Bunun sebebi,yarı kristal termoplastiklerin PVT özelliklerinden dolayı daha ciddi yoğunluk değişimlerine maruz kalmaları ve böylece daha çok çekme ve yamulama yapabilmeleridir
Kalıbı soğutmak için kalıp boşluğunun köşeleri gibi keskin hatlarında daha zordur.Çünkü buralarda ısı transferi oldukça yavaştır.Bu da ürünün köşelerinde yamulma meydana gelme ihtimalinin daha büyük olduğu anlamına gelir.Parça soğurken,soğutmanın daha iyi olduğu dış köşeleri iç köşelere göre daha erken soğur ve donar.
Kalıplar akışkanlarla (su veya yağ) soğutulup ısıtılabileciği gibi başka şekillerle de soğutulup ısıtılabilirler.Yalnız,hem ısıtma hem de soğutma amaçlı kullanılabilen akışkanlı soğutma sistemlerinin yapısı,sadece temoset veya elastomer malzemeler için kalıbın ısıtılmasını sağlayan rezistanslı sistemlere oranla çok daha esnek ve kullanışlıdır.Bir ısı tranfer sisteminin tasarımı esnasında sürekli karşılaşılabilen problemlerin başında,kompleks ürün yapısı gelmektedir.Çünkü kompleks parça geometrisi,hem yolluk sistemini ,hem itici sistemini hem de kalıp yapısını hesaba katan bir ısı transfer sistemi tasarlamayı oldukça güçleştirmektedir
Page 1 of 81238
Created By Sora Templates